Varför Östersjön bränner så mycket kärlek till basket

Värdarna från Lettland, exciterade ester och speciellt till fanatisk, perfekt bekanta för basket litauer. Det är triple att tjeckiska laget tvingas spela tre matcher mot riktigt “hem”. Det första steget mot Estland har redan en lagkapten Jiri Welsch framgångsrikt bakom honom, måndag tur av 17,30 duell med letterna.

Vad betyder tre stora land fylld med en sådan passion för papperskorgen? Först av allt, historia. “Basket är i vår långa historia och framgångsrika tradition.Faktum är att första EM 1935, vann bara vårt land “, säger lettiska journalisten Andrejs Silins lokala sportsajt Sportacentrs.com.

A i 1937 och 1939 än alla avbruten av kriget och till efter baltiska trion svalde den kommunistiska Sovjetunionen, återigen dominerade VM Litauen (och Estland var femte två gånger). Litauen hade de bästa lärarna, “pappa” i den lokala basket överväga John Frank Lubin, en amerikansk olympisk mästare i Berlin 1936 (och son till litauiska emigrant Konstantinas Lubinase).

Så rik historia inte glöms bort. “Ingen annan sport är lika ung som en korg”, säger Silins. “Ja, vi har en hockey Dinamo Riga, fansen mycket populär, men det är fortfarande bara ett lag.I Estland är situationen likartad. ”

Medaljen inte väntar på den sista av dessa. Förra året vid VM i Litauen nådde tre miljoner, mot vilket tjeckerna på torsdag, avslutar en kärngrupp tills semifinal. Och om han kunde något räkna, då är det outtröttliga stöd från landsmän.

“Deras fans med dem körs bara i Europa utan även i hela världen”, säger kapten Welsch, vilket bekräftas av personlig erfarenhet gjort på stranden i Jurmala, en kort promenad från kurorten Riga.

“Denna bägare reser med oss ​​efter Basket EM i tolv år”, säger han stolt talesman litauiska grupp och trots morgonen tid erbjuder vin, öl, vodka och plommon brandy; Litauerna är passionerade och glada.Deras bilar har på speglar medborgare sjunker inte får missa jersey, hatt och vad utesluter ganska högt ljud.

“Litauen finns mycket att älska basket mer någon annanstans”, säger hon lettiska journalisten Silins “, säger att de är deras andra religion. Och det faktum att de lever tillsammans i ett land med tre miljoner tränare, eftersom alla har en åsikt om den litauiska basket någon fråga. ”

Tjeckiska balans flammande mot länder som Kärlek är inte idiotsäker. Det är vad som kommer att vara på måndag och torsdag, kraftigt bestämmer lagets ambitioner för mästerskapet.