Det var pengarna 1926 som bidrog till att Villaplan

Start och fotboll

Alexander Villaplan föddes i Algeriet 1905, som vid den tiden var en av de många franska provinserna. Det var han som var lycklig nog att bli den första aktören av nordafrikanskt ursprung, som gick med i det franska nationella fotbollslaget.

Vid 16 års ålder flyttade Villaplan från Algeriet till sin farbror, som bodde i södra Frankrike. Omedelbart fick unga Alex jobb på den lokala fotbollsklubben Set, vars mentor vid den tiden var Scot Victor Gibson. Briten lovordade den unga spelarens potential och Villaplan fick snabbt en plats i första laget. Vid den tiden fanns det inga professionella klubbar i Frankrike, men de hittade fortfarande sätt att betala sina spelare pengar, vilket var faktiskt lön.

Det var pengarna 1926 som bidrog till att Villaplan lämnade “Seth” och hamnade i “Nimes” – de lovade helt enkelt Alex en större lön. I Nimes gick allt perfekt med Villaplan – han uppnådde nationellt erkännande, hans fans älskade honom väldigt mycket. Även då var Villaplan känd som en av de bästa fotbollsspelarna i landet och utsågs till bland de mest lovande spelarna i sin generation. I det franska laget debuterade Villaplan 1926 i en duell med Belgien, och strax före teckningen av världscupen 1930 och fick en kaptenens armband i landslaget. Det premiärspelet mot Mexiko var för Alex, i hans ord, “den lyckligaste dagen i mitt liv.”

Alex Villaplan: kapten av det franska landslaget, som blev en sadistisk mördare

Men även de moraliska principerna i Villaplan orsakade stormiga skvaller i pressen och bland fans. År 1929 bestämde Alex sig för att flytta till Paris Racing, som med den nya presidenten satte ett mål att bli den mest framgångsrika och kraftfulla franska klubben. Innan det formella erkännandet av professionalism i fransk fotboll var det bara tre år kvar, men Villaplan försökte inte ens dölja det faktum att han tjänade en förmögenhet i Racing vid den tiden. Att få mycket pengar brände Alex hänsynslöst i barer, kabaretter och framför allt på tävlingarna.