Men då sa de i sidled att en av korruptionens främsta

1932 fick fotboll i Frankrike professionell status. Den blygsamma klubben “Antibes”, liksom “Racing” tre år tidigare, bestämde sig för att göra en stor sak, efter att ha förvärvat Villaplan i sina led. Vid den tiden var det franska mästerskapet indelat i två konkurrenszoner – södra och norra, vars vinnare var personliga konfrontationen och upptäckte landets mästare. “Antibes” vann södra divisionen, och i den avgörande matchen måste man slåss med “Thebes”. Det var just nu att en korruptionskandal bröt ut, vars resultat avslöjade att Antibes skedde spelare av rivaliserande lag. Resultaten av “Antibes” avbröts, och lagledaren, som fick livslång diskvalifikation i fotboll, blev syndabocken.

Men då sa de i sidled att en av korruptionens främsta arrangörer var Villaplan, som tillsammans med två andra lagkamrater organiserade “avtalen” och fick personlig nytta av det. Redan sommaren 1933 lämnade Villaplan utan en klubb, men Nice bestämde sig för att skydda mittfältaren, vilket är sant, beklagade sig snabbt. Nästan omedelbart började Alex att ha problem med regimen, han var böter för missade träningspass, och i några slag gick midfielaren på en felfritt väg runt fältet och visade sin absoluta ointressen i vad som händer omkring honom. Allt detta ledde till Villaplans avgång från Nice 1934, varefter intresset för honom från andra klubbar sjönk.

Alex Villaplan: kapten av det franska landslaget, som blev en sadistisk mördare

Det enda laget som ville skriva ett kontrakt med Villaplan var Bastienne, vars tränare vid den tiden var Victor Gibson, som var bekant med Alex från att arbeta i Sete. Men mittfältaren misslyckades med att starta om sin karriär – han blev utvisad från laget på grund av sällsynta träffar i kompositionen bara tre månader efter att han gick med i klubben. Efter det var Villaplan helt förlorad för fotboll, men i sportkroniken kom hans namn på tidningarna 1935, då media rapporterade att Alex hade fått ett fängelseperiod för att organisera raser i Paris och på Cote d’Azur …